fbpx
Főoldal Főkategória Mi az a biomassza?

Mi az a biomassza?

by Merényi Kincső
0 hozzászólás

A biomassza állati- vagy növényi eredetű szervesanyag-tömeg, amelyet például elektromos energia és hőenergia előállítására használhatunk. Mivel megújuló forrásból származik, használata és előállítása jelentősen környezetkímélőbb, mint egyéb, fosszilis alternatívák. Kedvelt alapanyagul szolgálnak különböző fák, repce, szalma, cukorrépa, olíva, valamint akár a kender is. Minden növény nedvesség-, cukor- és olajtartalma alapján használható különböző célokra szilárd, cseppfolyós, vagy gáz halmazállapotú biomasszaként; most körbejárjuk a lehetőségeket.

Fűtés

Az alacsony nedvességtartalommal bíró biomassza kiválóan tüzelhető, így fűtésértéke is magas. Amennyiben fűtésre használjuk, fontos, hogy az alapanyagok se a kazánberendezést ne károsítsák, se pedig a környezetet, levegőt ne szennyezzék. Leggyakrabban faipari maradékból, azaz forgácsból, fűrészporból áll. Kedvelt összetevője még a szalma, amely lekaszált búzaszár kiszárításával készített anyag, valamint a fa pellet.

Áramtermelés

A jellemzően magasabb nedvességtartalmú biomasszát elgázosítják, hogy így termeljenek belőle elektromos energiát. A folyamat során kazánban égetik el az anyagot, amely rendszerint állati trágya, zöld növényi hulladék, szennyvíziszap. Az égés során keletkezett energia egy generátort forgat meg, amely a mozgási energiát árammá alakítja. Sajnos ez az áramelőállításnak viszonylag költséges módja, így jelenleg nehezen elképzelhető, hogy az emberiség teljes energiaellátása így történjen.

Bioüzemanyag

Aki autózik, biztosan tisztában van a gépjárművekben használt két különböző üzemanyagtípussal; a benzinnel és a dízellel. Mindkét anyag helyettesíthető biomasszából készült olajjal, de az előállításukhoz szükséges növények különbözők.

A dízelolaj előállítása magas olajtartalmú növények sajtolásával kezdődik, majd ezt egy kémiai kezeléssel alakítják üzemanyaggal. Biodízelről beszélhetünk akkor is, ha az anyag csak bizonyos részben tartalmaz növényi, állati forrású olajokat és zsírokat. Népszerű alapanyaga például a napraforgó.

A bioetanol, azaz benzin előállítása magas keményítő-, cellulóz és/vagy cukortartalmat követel meg, ilyenek például a kukorica, nád, cukorrépa.

A kender biomasszát természetes olajtartalma miatt főleg bioüzemanyag-előállításra használhatjuk.

Kép: Pixabay
Forrás: hugas.met.com

0 hozzászólás
0

Megjegyzés küldése

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információ >