fbpx
Főoldal Életmód, egészség A kendermag, mint superfood

A kendermag, mint superfood

by Merényi Kincső
0 hozzászólás

Manapság egyre inkább elterjedt kifejezés a superfood, azaz „szuperétel”. De mit is jelent ez, és miért sorolják ide egyesek a kendermagot?
Az Oxford Dictionary 1915.-ös kiadása szerint a superfood „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. A szó világszerte a ’90es években kezdett elterjedni, ám az Európai Unióban szabályozások híján rengeteg cég kezdte marketingcélokra túlhasználni, így a szinte jelentését vesztő kifejezés 2007-ben végül betiltásra került. Ez a szabály ma is él, emiatt Magyarországon soha nem lett széleskörben ismert a superfood szó.
Fontos azonban észben tartani, hogy a ezek az élelmiszerek– a rengeteg egészségügyi előnyük ellenére – nem mindent gyógyító csodaszerek, így nem szabad lehetetlen elvárásokat támasztani velük szemben. Egy kiegyensúlyozott diéta betartása a superfoodok rendszeres fogyasztása mellett is elengedhetetlen.

Miért superfood a kendermag?

A Cannabis Sativa magja hihetetlenül magas proteintartalommal bír, emellett komplett fehérjeforrásnak számít, azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
Komplett fehérjeforrásként említhetjük még az összes állati eredetű fehérjét is, azaz például a húsokat, tejtermékeket. Mivel relatívan kevés növényi alapú táplálék tartalmazza ezeket a létfontosságú aminosavakat egyszerre, így a kendermag akár egy vegetáriánus, vagy vegán diétába is tökéletesen illik.
Az emberi szervezet számára szintén elengedhetetlen a megfelelő omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak bevitele, és mivel ezeket a test nem képes mesterségesen előállítani, egyetlen forrásuk a táplálék. A Földön szinte egyedülállóan magas mennyiségben tartalmazza ezeket zsírsavakat a kendermag.
Manapság nagy népszerűségnek örvend a vitamin- és rostbevitelünk figyelemmel tartása, vitaminkiegészítők fogyasztása. A kendermag ideális arányban tartalmaz többek között E-vitamint, magnéziumot, foszfort és B-6 vitamint is, emellett magas rosttartalma elősegíti a bélrendszer egészséges működését, csökkentheti az túlzott étvágyat, így segítve a súlyvesztést.

A kendermag fentebb felsorolt kedvező tulajdonságai például a széles körben elterjedt és kedvelt chia maghozgoji bogyóhoz, vagy matchához hasonló pozitív élettani hatást jelentenek annak, aki fogyasztja.

Források:
https://cleaneating.hu/taplalkozas/superfood-szuperetelek-az-egeszsegert/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323037#nutritional-benefits
https://biotechusa.hu/your-body/komplett-feherjek-a-12-legjobb-feherjeforras/
Kép: Wikipedia Commons

0 hozzászólás
0

Korábbi cikkeink a témában

Megjegyzés küldése

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információ >