fbpx
Főoldal Más ökoépítészeti formák Nem kell a passzívház

Nem kell a passzívház

by Pegazus Média
0 hozzászólás

De tényleg, a passzívház az emberiség egyik új reménye, amely nemcsak azt ígéri, hogy pénzt spórolunk, hanem hogy ezzel ráadásul jót is teszünk a világgal. A legnagyobb baj az ilyen remek ötletekkel, hogy sokszor csak papíron tűnnek remeknek. Hogy mást ne mondjak, ilyen volt a biodízel, azaz hogy kőolaj helyett majd növényekből vonunk ki üzemanyagot. Az eredmény katasztrófa, hiszen ezeket a növényeket is meg kell termelni, ami csak növeli a környezetterhelést.

Vannak olyan elmaradott országok, ahol a polgárokat még nem legyintette meg a rezsicsökkentés szele; ők nemsokára aggódva várhatják a fűtésszámlákat. Kivéve persze azok, akik elég környezettudatosan élnek – például egy passzívházban.

De vissza a passzívházakhoz: ezek ugye olyan épületek, amelyek annyira tökéletesen szigeteltek és eleve úgy épültek, hogy télen szinte nem igényelnek fűtést, nyáron meg hűtést. Ami elvileg végtelenül energiatakarékos. Hogy a gyakorlatban mennyire az, arra a németországi Wiesbadenben kíséreltek meg válaszolni, ahol egy utcában egymás mellett felépítettek két pontosan ugyanolyan társasházat. Illetve csak kívülről ugyanolyanok, valójában ugyanis az egyik passzívház, a másik meg csak normálisan szigetelt. Tehát az egyiknél 26 centi vastag a vakolat alatt a polisztirol réteg, a másiknál csak 14, az egyiknél háromrétegűek az ablakok, a másiknál csak duplák és így tovább.

És az eredmény? A passzívház fűtési igényei valóban egyharmaddal kisebbek, mint a simán jól szigetelt épületé, ám az áramfelhasználása a négyszerese! Ami azt jelenti, hogy összességében az energiamegtakarítás gyakorlatilag nulla lett. Az áramfogyasztás egyébként azért ekkora, mert a hőcserélők és a ventilátorok, amelyek a levegőt kintről beszívják, majd keringetik az épületben és a lakásokban ennyivel többet fogyasztanak. Mindezt úgy, hogy a passzívház építési költségei négyzetméterenként durván hetvenezer forinttal magasabbak, ráadásul a gépek még el is vesznek egy csomó hasznos alapterületet a pincéből.

A helyzeten rontanak a lakók, akik – hiába magyarázták el nekik, miként kell élniük egy passzívházban – pont olyan kiszámíthatatlanul viselkednek, mint általában az emberek. Össze-vissza szellőztetnek, hol melegebbet, hol hidegebbet akarnak, mint az a ház szempontjából ideális lenne. A cég végkövetkeztetése: egyelőre inkább rendes házakat építenek.

Forrás:
valasz.hu
http://www.kenderbetonhaz.hu/cikk/nem-kell-a-passzivhaz/

0 hozzászólás
0

Megjegyzés küldése

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információ >