fbpx
Főoldal Magazin, HírekGazdaság Miért nem szárnyal a kender feldolgozás Magyarországon?

Miért nem szárnyal a kender feldolgozás Magyarországon?

by Pegazus Média
0 hozzászólás

Pedig minden területi adottságunk megvan hozzá. Két éve az ipari kender termesztés és feldolgozás a fő tevékenységünk. A kenderről szinte csak jót tudunk mondani, ezt mindenki nagyon jól tudja. Inkább sorra venném az okokat, ami miatt a gazdák és a potenciális feldolgozók távol maradnak (bár nagyon figyelik) a termesztési és feldolgozási folyamattól.

A gazdák tartózkodásának okai:

1. Nincs jó vetőmag.
2. A jelenlegi technológia szerint nagy a kézi munka igény.
3. Nincs megoldva a gyom kezelés gépesítése.
4.Nincs gép az aratásra és cséplésre.
5. Nincs megoldva a kóró gyűjtése, szállítása és elsődleges feldolgozása (dekortikálás).

A potenciális feldolgozók /multik/ is figyelik a fejleményeket, mert köztudott, hogy a kender termékekre igen nagy a kereslet itthon is, de főképp Nyugat-Európában és USA-ban. Ha lenne megfelelő mennyiségű termelés, akkor elindulna a feldolgozás fejlesztése. A gazdák is vetnének kendert a fenti gondokat megoldva, ha biztosak lennének a termesztés jövedelmezőségében.

A megoldás az lenne, ha egy kézben lehetne a termesztés és feldolgozás, és persze ez kéz meg tudná oldani a fenti gondokat és kiépítené a feldolgozó kapacitást. Ezt csinálta a holland Hempflax Romániában. Tudomásunk szerint mintegy 4 millió EUR beruházással indította a kender termesztést és feldolgozást. Nem tűnik elérhetetlennek ugyanezt megtenni hazai forrásból, itthon. Igaz, van pár év hátrányunk, de a jobbaktól nem szégyen tanulni!

Írta: Pfeffer Péter

Forrás:
http://www.kenderbetonhaz.hu/cikk/miert-nem-szarnyal-a-kender-feldolgozas-magyarorszagon/

0 hozzászólás
0

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információ >