fbpx
Főoldal Életmód, egészségÖkoépítészetKenderház - Kenderbeton Kender makettház?

Kender makettház?

by frischandrea01
2 hozzászólás

Egyre többször, egyre nagyobb környezeti katasztrófákról szólnak a hírek. Ahogy egyre nagyobb visszhangot kap a Földünk sorsa, úgy egyre kevesebben tagadják az emberiség felelősségét az őrült iramban bekövetkező változásokért. Sokszor hallani a kérdést azoktól, akik már felismerték a problémát: de mit tehetek én, aki egy vagyok a több milliárd emberből?

Először is fontos megállapítani, hogy senki sincs egyedül ezzel a problémával. A baj globális mértékű és napról napra egyre több ember teszi fel ugyanezt a kérdést. Nem csak a fa ültetéssel, vagy az illegális szemétlerakóhelyek felszámolásával mondhatod el magadról, hogy tettél valamit. Már azzal nagyon sokat segítesz, ha tudatosan választod meg, hogy milyen termékeket vásárolsz.

A mi küldetésünk, hogy olyan (építőipari) termékeket hozunk a piacra, amelyeket nem szükséges gyom vagy rovarirtóval kezelni a növekedés során, mindemellett az előállítási folyamat során nem keletkeznek ártalmas vegyületek, amelyeknek a lebomlása évszázadokig is eltart, miközben mérgezik a Földet.

A képen látható mini kenderházat a kender alkalmazásának bemutatására építettük, illetve, hogy megmutassuk az embereknek, mennyire könnyen alkalmazkodik a modern technika követelményeihez. Mindemellett nem elhanyagolható tény, hogy a kenderházak a sürgető fenntarthatósági kérdésekre nyújthatnak megoldást, ugyanis kőolaj alapú termékek nélkül készülnek.

Hogy készült?

Bizonyára sokakat kíváncsivá tettünk. A kender “babaházunk” falai, csak úgy, mint “nagyméretű társainak” kenderbetonból épültek. A Kendercell kenderpozdorja, mész alapú kötőanyag és víz keveréke, amely nem szerkezeti biokompozit szigetelő anyag, amelyet a hagyományos fakeretezés közé öntöttünk be. Ezeknek az egyszerű anyagok összekeverésével jön létre az a hihetetlen jó tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, amelynek köszönhetően az épületben például nem keletkezik penész, messzire kerülik a kártevők, nem jelentkezik rothadás és tűzálló.

A kenderbeton tipikusan háromrétegű, hagyományos mész alapú vakolattal van kivakolva belül és kívül is. Ezzel a technikával nem zárjuk le a falakat, így azok képesek lesznek „lélegezni” vagyis engedik, hogy a vízgőz szabadon átjusson a falrendszeren, így a mész kölcsönhatásba lép a változó páratartalommal. Ennek a folyamatnak köszönhetően a kenderbeton képes szabályozni a páratartalmat, valamint ezért is figyelemreméltó hő- és hangszigetelő képessége.

A Kendercell kiváló, környezetbarát helyettesítője a rétegelt lemezburkolatnak, a szigetelésnek és a gipszkartonnak. A kenderbetont más anyagokkal való összeegyeztethetősége, sokoldalúsága és tartóssága különbözteti meg a többi ismert fenntartható építési módszertől.

2020.03.05.
Horesnyi Szilvia, Frisch Andrea

 

2 hozzászólás
0

Korábbi cikkeink a témában

2 hozzászólás

Rendezvények - mindenamikender.hu 2020.07.30. - 15:05

[…] Kender makettház? […]

Válasz
Nyersanyagok - mindenamikender.hu 2020.07.30. - 15:12

[…] Kender makettház? […]

Válasz

Megjegyzés küldése

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információ >